lördag 2 augusti 2008

Bergen 2008, 28 juli - 2 augusti

I år blev Bergen vårt mål för den årliga paddelveckan. Redan förra året var vi på gång hit men ändrade oss dagen innan då vi såg att vädret skulle vara bättre på vår östkust. I år ändrade vi oss tvärt om. Två dagar innan vi tänkte åka till Stockholms skärgård kom rapporter om kraftig algblomning. Samtidigt så såg det ut att komma in ett högtryck över Norges västkust.

Vi gav oss av sent från Göteborg efter att ha shoppat sjökort, mat och hälsat på AF.  Det tar ca 14 timmar i effektiv körtid från Göteborg till Bergen. Vägen dit var både frustrerande slingrig och fantastiskt vacker.  går över kalfjället, passerar otroliga dalar och sagolika fjordar. Halvvägs till Bergen började vi fundera på mer exakta paddelvatten och iläggningsplats. Vi chansade på ett område som såg bra ut på sjökortet eftersom vi var ganska dåligt pålästa (läs vi hade inte en susning). Väster om Bergen ligger en ögrupp med flera små samhällen. Vi tog sikte på Mövik som låg strategiskt till. Väl nere i hamnen visade det sig vi vara vid Njord Kayaks iläggningsplats.


(Patric i en passage längst ut i havsbandet som hade varit lite mer olustig att passera vid hårdare väder)

(vackra klippor och klart vatten)

Skärgården väster om Bergen består av en större ögrupp i nästan nordlig - sydlig riktning. utanför den här ögruppen finns det en relativt grund skärgård som vi paddlade i. Vädret var otroligt bra och vi kunde paddla längst ut alla dagarna. Öarna var relativt låga och det var ganska svårt att hitta tältplatser. För större grupper blir det nog riktigt svårt att hitta bra platser åt alla.

(vägval bland passagerna mellan öarna)

(Patric spanar västerut)

(går det att vara utanför Norges västkust utan att det regnar? Vi hade kanonväder förutom någon enstaka åskskur och sista dagens mer ihållande regn)

(utan vågor fick vi paddla nära öarna för att få träna lite teknik)

(Vi hade mest stiltje, soligt och varmt väder under veckan. Det gick också åt betydligt mer vatten jämfört med tidigare turer. Vi hade med oss ca 15 liter vatten var men behövde bunkra vatten en gång)

(Det fina vädret gjorde att vi kunde paddla längst ut i havsbandet. Hade det blåst upp så fanns det goda möjligheter att paddla i skydd av den större ögruppen, Landroöyane - Sotra, som ligger utanför Bergen)

(så här mycket blåste det som mest)

(inte helt fel att kunna borsta tänderna under sådana här förhållanden)

Sammanfattningsvis så var det här en kanonpaddling. Vädret var som sagt kanonbra och paddelsällskapet likaså. Öarna är vackra och det är relativt lätt att komma iland. Tidvattnet var inte så påtagligt som längre norrut i Norge. Däremot är det svårt att finna tältplatser. Självstagande tält är nästan ett måste. Här får man kånka sten långa vägar om man vill staga upp andra tält. Här uppskattades Hillebergs smala tältspik som gick att kila in i vissa sprickor. Ha gärna med extragolv till tälten. En ö hade otroligt "vass sandpapperyta" som skavde illa mot tältgolvet. Under turen såg vi fler människor och fler båtar här än vad vi har gjort under de tre tidigare norgeturerna tillsammans. Det kanske inte är så konstigt med Bergen bara några mil bort. Djurupplevelserna blev vi inte bortskämda med. Vi såg tumlare vid ett tillfälle och havsörnen lät sig vänta till den näst sista timmen på sista paddeldagen. Kan rekommendera området men jag kommer hellre att paddla längre norrut nästa år. Vill ha lite mer dramatik och högre öar. Det blir kanske Lofoten nästa år? eller Helgelandskusten?

11 kommentarer:

piaf sa...

Vilka fina bilder! Kul att äntligen få läsa om er tur... ;-)
Vi ses i helgen! För du kommer väl till Stocken?
Kram Pia

eriksjos sa...

Håller med! Finfina bilder! Mera!

ps sa...

tackar:) bättre sent än aldrig som det brukar heta. I morgon kommer bilderna från turen The Seven Summits

eriksjos sa...

OJ! Har du kommit så långt ner i bildhögen?

eriksjos sa...

Och JA, Helgelandskysten nästa år! En 10-14 dar eller nåt sånt!

Han ser väldigt barsk ut han den där i den vita kajaken... ;-)

Patric sa...

Har hört att man får betala extra om man skall få den där barske gubben att le på foto...

ps sa...

Den barske grabben i kajaken bredvid var en hyvens räka under hela turen. Han kan ni ta med på någon tur, det rekommenderas för humöret.

Helgeland 10-14 dagar låter ok men en sak gör att jag får lite ångest inför den långa perioden. Det innebär kallvattenbad minst 3 gånger, brr.

piaf sa...

Våtservetter kan ju funka annars ;-)
Jag gillar den barske "gubben" och hoppas att ni båda vill hänga med oss nästa år

ps sa...

vecka 31, 2009, Helgelandskusten? Då är jag på!

eriksjos sa...

Kallvattensbad? Det är ju mitt i sommaren!! Säkert flera grader över 10 ju! Kvalmigt ;-)

Patric sa...

Jojo, en bra snubbe är han "den barske". Det vittnas det om nu o då, så det vet ju alla. :) Frågan är ju hur mycket det kostar att få leende på foto. Inte billigt! :)

Prova gärna på Helgelandskusten nästa år. Eller, tvekas det om beslut? :)

Vi kan ju koka upp vatten åt Peter om han är alltför generös med dofterna... ;)

Stocken; troligen lördagkväll och söndag. I detta nu en väder och snörvelfråga.