fredag 3 augusti 2007

Åland, 28 juli - 3 augusti

Det är visst Åland som gäller i år. Flera bloggare har visst varit där. Efter många turer och funderingar om var vi skulle paddla bestämde vi oss för att åka till Åland igen. Vädret var för dåligt kring Bergen enligt prognoserna. Åland är enligt deras egna hemsida solsäkrast i Skandinavien. Anders Fersters hängde på. Han hade inte varit på Åland tidigare. Vi andra var här för två år sedan.

Gänget som trotsade vädergudarna i väst för ett säkrare öst. Anders, Maria och Patric.

Det blev en väldigt trevlig och underhållade resa. Det är ett par mils skillnad mellan Kapellskär och Grisslehamn. Lagom till att färjan skulle gå i Grisslehamn kom vi fram till Kapellskär. Båda har färjeläger med rederier som åker till Åland men det blev lite fel där för oss... Istället blev det en trevlig stund i Norrtälje i väntan på att en annan färja skulle ankomma.


Pjod?

Vädret var mycket varierat men det fanns alltid ett inslag av vind med. Resan har lärt oss mycket. För min egna del har jag lärt mig att bli mer noga med att lyssna på sjörapporten. Vi hade ett totalt väderomslag. Från en vacker solnedgång med en bris i sydostlig riktning till styv kuling med slag regn i nordvästlig riktning. Detta omslag missade vi när vi satte upp tälten mindre än fem meter från strandkanten i nordvästligt hörn av Yxskär. Uppvaknandet på natten var omtumlande. Naken och förvirrad var det bara att ge sig ut och säkra det inte helt självstagande Aktot på klippan. All heder åt Hilleberg. Har tidigare inte förstått nödvändigheten med ett fyra-säsongers tält om man inte är på vinterfjället. Nu fungerade mitt Akto klockrent och jag hade inte något vatten inne i tältet förutom det jag drog in själv efter att ha varit ute och stagat upp tältet. Värre gick det för Maria som hade det mest utsatta läget. Förutom skyfallet så fick hon känna på vågornas brytningar som blåste/slog in rakt på hennes tält.

En kanonfin kväll med lätt bris från land. De fina molnen ville nog säga oss något!

Under natten blev det väderomslag och prognosen sa att det skulle vara runt 16 m/s. Det stämde nog!

Vi gjorde etapper mellan 20 - 30 km / dag. Ibland i härlig medsjö som gav på fina åkturer och ibland i motsträvig motvind.

Patric da Vinci på ett litet skär väster om Yxskär.

Åland är bitvis fantastiskt vackert. Förutom skönheten är här nästa folktomt. För två år sedan såg vi inga paddlare på en vecka. Den här gången såg vi totalt nio paddlare. Det rör sig även mycket lite båtar. En annan påtaglig skillnad från västkusten och även Norge är att här är helt rent. Det finns inget skräp liggande på öarna och stränderna. Vad är negativt? TBE! Ingen av oss fick några fästingar men skärgårdshavet är känt för mycket fästningar. Det fick mig lite begränsad på promenader i land. Glöm inte att växla till Euro. De tar inte emot svenska pesetas längre, förutom på ett par ställen.

Hit vill jag igen och jag kan varmt rekommendera det. Glöm inte lyssna på sjörapporten! :)

Fler bilder finns på hemsidan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ingen ork&lust att vara mer kreativ och käck än så här:
1) Håller med!
2) Tack!
Ses om en stund,
Patric
ps. Får skärpa till mitt huvudstående (bildspelet), den är ju skrattretande sne... :)

Björn Svensson sa...

Hej Peter!
Kanon fina bilder som vanligt. Ja det är mågna som varit på Åland i år, och alla verkar vara överens om att det är kanon fint där.

Ha det gott

// Björn S

eriksjos sa...

Gött!
Fina bilder. Men vi saknade mobilbloggandet!!
/erik

eriksjos sa...

Vart paddlade ni då?

Anonym sa...

Näe, ingen pjod.
Så här ere.. Liten fågel = pjod, stor fågel = örn och är dom på vatten = ånka (skånska för anka..)
Plättlätt..

Blir sugen på Åland igen.. får se om det blir nästa år kanske.
Annars, ses på Stocken kanske?
/ Ulf

Anonym sa...

Stocken: Kanske fast kort, fredag till lördag, tror jag för egen del.

Pjodd1: Med taskig spanska i Spanien löste jag det så att alla fåglar var Palomas (duvor). Tack var det fick fler se de fina örnarna. :)

Pjodd2, enligt "fjäll-Ove": det finns tre sorters fåglar; fjällfågel, skogsfågel och säckfågel. Någon som listar ut "säckfågel"? ;)

Tjing,
Patric

Anonym sa...

Nu har jag roat mig med att surfa runt på din sida och i din blogg. Jag ville bara tacka för tips, underhållning och väldigt fina bilder!
Jag är själv nybliven kajakägare. Blir bara mer och mer säker på att det var ett bra val att testa kajakpaddlandet..
~Kicki

ps sa...

Hej Kicki!

Vad trevligt att du gillar bloggen. Det känns bara roligt att välkomna en till in i kajakvärlden. Jag lovar dig att du inte kommer att ångra att du har börjat paddla.